,

Knopen Mastermind

Dit is een variant op het normale mastermind waarbij de kleurencombinatie vervangen is door een reeks van 4 knopen.

Verdeel de groep in groepjes van ongeveer 3-4 kinderen. Elk groepje krijgt een scorekaart mee. De leiding verdeelt zich over 5 posten over het terrein. Daarnaast is er een controle-post waar een groepje kan proberen om de code te raden. Om de code te raden zoek je eerst met je groepje een dergelijke post op. Elke post heeft zijn eigen knoop die je daar kunt maken en heeft daar touwen en palen voor beschikbaar liggen (of kleinere stokken/hockeysticks als dat handiger is). Heb je met je groepje 4 knopen gemaakt dan kun je deze laten controleren bij de controle-post. Deze zal op de scorekaart aangeven welke knopen van jouw raadpoging in de code zitten en welke knopen ook nog op de goede plek in de code zitten (mits je de knopen goed hebt uitgevoerd natuurlijk).

Bijvoorbeeld de eerste ronde is de echte code:
achtknoop, achtknoop, mastworp, platte knoop
Wanneer je groepje de code:
achtknoop, mastworp, kruissjorring, achtknoop
aanlevert bij de controlepost dan krijgen ze op hun scorekaart te zien dat er 1 knoop op de goede plek zit en 2 andere knopen wel in de code maar op de verkeerde plek.

Het groepje kan dan bepalen welke knopen zij anders willen hebben voor de volgende poging. Een knoop die je al gemaakt hebt maar kwijt wilt moet je weer inleveren bij de post waar je die knoop hebt gemaakt. De leiding daar haalt de knoop dan weer uit elkaar zodat een ander groepje de touwen kan gebruiken bij die post. Je kan dus als groepje nooit meer dan 4 knopen hebben. Als je een knoop hebt ingeleverd en je hebt 3 knopen dan kun je dus bij een andere post een nieuwe knoop gaan halen/maken.

Heb je met jouw groepje een code helemaal goed? Dan heb je die ronde voltooid en kun je spelen voor de 2e ronde, welke weer een andere geheime knopencode heeft. Wie heeft er aan het eind van het spel de meeste rondes kunnen ontcijferen?

Bedenk van tevoren ca 3 rondes met elk hun eigen code en zorg voor genoeg scorekaarten. Die kun je zelf maken of vinden in het downloads tabje samen met een korte knoopuitleg die een post erbij kan houden.

Ingezonden door: DIAV

Downloads

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch