, , ,

Levend Kwartet – Lomp

Dit spel is een variant op normaal levend kwartet, waarbij er ook “lompe” items in het spel meedoen. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door kwartetten te verzamelen. Bedenk welke voorwerpen je wilt dat in het spel meedoen en zorg dat je daar van elk 4 hebt. Dus bijvoorbeeld 4 afwasteilen, 4 pionnen, 4 ballen, 4 blokjes etc. Daarnaast zijn er ook “lompe” items in het spel. Daarover meer verderop in de uitleg.

De groep wordt verdeeld in 4 teams waarbij elk team een eigen honk krijgt, wat gemarkeerd is met een touw op de grond in de vorm van een cirkel. Zorg ervoor dat elk honk ongeveer even ver van elkaar af is. Elke groep krijgt vooraf van elk item er eentje mee, wat ze in hun honk moeten leggen. Naast deze gewone items zijn er ook lompe items in het spel, waar iedere groep er ook eentje van elk mee krijgt. Denk aan items die groot of zwaar zijn zoals 4 banken, 4 tafels, 4 pionierpalen, 4 hakblokken etc. Deze lompe dingen hoeven niet in het honk te staan maar staan in de buurt van het honk. Bij elk honk mogen maximaal twee verdedigers van dat honk staan, deze moeten herkenbaar zijn door het dragen van een lintje.
Vervolgens start het spel en gaan de verdedigers hun honk verdedigen en gaat de rest de andere honken proberen aan te vallen. Wanneer het iemand lukt om zonder getikt te worden in een honk te komen dan mag hij een item uit het honk meenemen en terugbrengen naar zijn eigen honk. Een verdediger kan een aanvaller aftikken door deze simpelweg te tikken, echter mag een verdediger niet meer dan 3 meter van zijn honk vandaan staan. Iemand die is afgetikt moet verplicht een ander honk aanvallen voordat hij terug mag komen bij dat honk. Ben je eenmaal in een honk dan sta je daar veilig en kan je niet afgetikt worden.

Voor de lompe items is het echter verplicht dat deze door twee mensen mee moet worden genomen. Wanneer het je lukt om een honk binnen te dringen, en je wilt een lomp item meenemen, dan zal je dus moeten wachten totdat er een ander teamgenoot van je ook in het honk weet te komen. Pas dan mag je met z’n tweeen het lompe item claimen en samen meenemen naar je eigen honk. Iemand die al het honk is binnen weten te dringen mag dan ook even tijdelijk buiten het honk wachten om meer ruimte te creeeren in het honk zelf. Staat er iemand te wachten in het honk op een tweede persoon, maar lukt het ondertussen twee mensen van een andere groep om ook het honk binnen te dringen dan is het lompe item voor het team die als eerste met z’n tweeen zijn. Wanneer je een item hebt kunnen stelen bij een honk zonder afgetikt te worden dan breng je deze terug naar je eigen honk en legt deze daar neer. Lompe items kunnen naast het honk worden neergelegd zodat er meer ruimte in het honk zelf is. Wanneer een groepje 4x hetzelfde item heeft verzameld dan heeft die groep een kwartet. Dat kwartet kan dan niet meer worden afgenomen en wordt apart gelegd buiten het honk. Zorg dat er bij elk honk een leiding staat die overziet dat alles eerlijk gaat qua aftikken en spullen meenemen en het apart houden van gevormde kwartetten. Als het spel is afgelopen dan wordt gekeken welke groep de meeste punten heeft. Een kwartet is 1 punt waard en een lomp kwartet is 3 punten waard.

Ingezonden door: DIAV

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch