, , , ,

Brandnetelsoep

Brandnetelsoep is best lekker en niet heel moeilijk om te maken, toch is de kans groot dat niemand dit eerder heeft gegeten waardoor het leuk is om een keer uit te proberen.

De ingredienten voor 4 personen zijn als volgt:

400 gram brandnetelbladeren
2 aardappelen, in stukjes
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, geperst
3 eetlepels olijfolie
1 liter groentebouillon
1 deciliter room
Peper en zout
2 liter water

Voor het koken heb je materiaal nodig, zoals: grote pan om in te koken, houten pollepel om te roeren, een staafmixer om de soep te pureren, snijplanken en mesjes.

Laat de kinderen eerst buiten brandnetels plukken en geef ze een afwasteil of iets dergelijks mee waar ze de bladeren in kunnen doen. Om niet geprikt te worden tijdens het prikken kun je de kinderen een boterhamzakje meegeven die ze over hun hand heen kunnen doen om zich te beschermen tegen de prikkende bladeren. Leg goed uit dat het alleen gaat om de bladeren en je dus zo min mogelijk harde steeltjes wilt hebben. Het plukken van grote bladeren is dus handiger dan het plukken van kleine blaadjes. Eventueel kun je ook al kinderen de uien laten snipperen en de aardappelen laten schillen en deze snijden in kleine blokjes.

Wanneer de kinderen terug komen met de bladeren dan moeten deze eerst gewassen worden. Dat kan door mensen aan te stellen die de afwasteil met bladeren met water vullen en dan de bladeren een beetje door elkaar roeren. Dit kan eventueel met je handen want als de bladeren nat zijn wordt je bijna niet geprikt. Tijdens het wassen kun je ook eventuele steeltjes die nog aan de blaadjes zitten eraf trekken. Ververs het water een paar keer en was totdat je denkt dat de bladeren schoon zijn en geen steeltjes of andere viezigheid meer bevatten.

Wanneer de uien gesneden zijn kun je deze gaan fruiten in je soeppan met de olijfolie. Daarna mogen ook de stukjes aardappels erbij. Vervolgens doe je het water en de bouillonblokjes in de pan. Daarna kunnen ook de schone brandnetelbladeren in de pan. Breng de soep aan de kook en blijf ondertussen roeren. Met de staafmixer kun je alles mixen tot een gladde massa. Haal de pan van het vuur en mix er de room doorheen. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe indien nodig. Eet smakelijk! Vraag eens rond wat de kinderen vinden dat het naar smaakt?

Ingezonden door: DIAV

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde spellen

nl_NLDutch