, , ,

Hollandse leeuwen

(1 beoordeling)

Hollandse Leeuwen is een renspel waarbij je probeert om als laatste over te blijven. Je speelt het spel op een veld waarbij er twee lijnen zijn aan beide kanten van het veld. Er staat één persoon in het midden die begint als tikker. De rest van de groep wacht achter de lijn. Pas wanneer de tikker roept “Hollandse Leeuwen!” mogen(en moeten) de mensen achter de lijn het veld over rennen, richting de andere achterlijn waarachter ze veilig zijn. De tikker in het midden kan mensen af krijgen door te zorgen dat iemand met beide voeten van de grond af is. Als je af bent door de tikker dan moet je de tikker helpen met het af laten gaan van de mensen die nog in het spel zijn. Wanneer iedereen overgelopen is naar de achterlijn mogen de tikkers weer “Hollandse Leeuwen!” roepen, wat het signaal is voor de overgebleven groep dat ze weer moeten oversteken.
Wanneer de tikker(s) een ander woord roepen zoals “Hollandse Meeuwen!” en iemand stapt toch over de lijn het veld in, dan is deze persoon direct af. Oversteken mag dus echt pas alleen na het roepen van “Hollandse Leeuwen!”

Wanneer er “Hollandse Leeuwen!” is geroepen maar mensen weigeren om het veld te betreden dan mogen de tikker aftellen van 10 naar 0. Voor die tijd moet diegene dan het veld in lopen. Staat iemand nog steeds achter de lijn na het aftellen dan is de persoon direct af en moet hij helpen met de tikkers.
Dit spel gaat door totdat er één iemand als laatste overblijft of iemand die als laatste is afgetikt tijdens het oversteken. Deze heeft dan het spel gewonnen. Wanneer je besluit om nog een potje te spelen is het gebruikelijk dat deze persoon wordt aangesteld als de begintikker in het nieuwe potje.

Ingezonden door: DIAV

1 beoordeling voor Hollandse leeuwen

  1. Mats

    Buiten gewoon leuk spel! De eenvoud maakt de uitdaging.

Een beoordeling of commentaar toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde spellen

nl_NLDutch